Tieto ja toivo täydentävät toisiaan
Pandemian aikana korona-aiheiset salaliittoteoriat ja epäluulot ovat saaneet palstatilaa uutisvirrassa.
Rokotevastainen muutaman prosentin marginaalinen ihmisryhmä kuulostaa äänekkäältä. Ääripäästä löytyy jopa niitä, jotka mitätöivät koronaviruksen olemassaolon. Villeimmät huhut kertovat, että rokotteiden mukana voitaisiin asentaa mikrosiruja tai että rokotteet aiheuttavat hedelmättömyyttä. Nämä väitteet ovat perusteettomia ja levittävät turhaa huolta.
Sairauksien lääketieteellinen hoito perustuu tutkittuun tietoon. Syövän hoidossa tutkitun tiedon merkitys korostuu.
Syöpäsairauksia hoidetaan leikkauksella, lääkkeillä ja sädehoidolla, kaikki sellaisia hoitomuotoja, joihin liittyy paitsi paranemisen mahdollisuus myös merkittävien haittojen riski. Syöpä paranee vain oikein kohdennettujen toimenpiteiden ansiosta.
Syöpäpotilas tarvitsee luottamusta ja kannattelua toipuakseen – toisin sanoen uskoa ja toivoa siihen, että hoito auttaa.
Perus- ja ihmisoikeudet turvaavat meille jokaiselle henkilökohtaisen vapauden ja koskemattomuuden. Suurin osa suomalaisista luottaa viranomaisiin ja terveydenhuollon ammattilaisiin ja kantaa vapauteen liittyvän vastuunsa.
Kaikille vapauden myötä tulevan vastuun kanto ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Osa ihmisistä on valmis levittämään harhaanjohtavia uskomuksia seurauksista välittämättä. Ihminen voi sokeutua omalle ”totuudelleen” niin, että uskoo itsekin omiin harhaluuloihinsa. Luulo ei todellakaan ole tiedon väärtti.
Maailman terveysjärjestö WHO on kiinnittänyt huomiota maailmanlaajuiseen koronavalheiden epidemiaan ja opastaa ammattilaisia kantamaan kortensa kekoon viestimällä aktiivisesti tutkitun tiedon puolesta harhakäsityksiä vastaan.
Me Syöpä-lehdessä huolehdimme siitä, että lehden tekstit perustuvat varmistettuun tietoon, samoin Syöpäjärjestöjen ylläpitämä Kaikki syövästä –sivustolle pääsevän tiedon todenperäisyys on tarkistettua.
Toivo kasvaa totuuden ja luottamuksen ympäröimänä. Epäluulo ja viha kaventavat toipumisen tarvitsemaa tilaa. Kannattaa suojella itseään ja läheisiään suhtautumalla kriittisesti harhaanjohtavaan ja aggressiota levittävään viestintään.