Vuonna 2022 Suomessa todettiin yhteensä 37 268 uutta syöpää. Vuonna 2040 uusia syöpätapauksia tulee ennusteen mukaan noin 48 500, mikä johtuu pääasiassa väestön ikääntymisestä. Tällöin yli 75-vuotiailla todettujen syöpätapausten määrä kasvaa yli 60 % ja   joka viides uusi syöpä löydetään yli 85-vuotiailla. Onneksi syöpien ennuste on koko ajan parantunut uusien hoitomenetelmien kehityksen myötä.

Syöpäjärjestöjen valtuuskunta nosti kannanotossaan esille ikääntyneiden syöpäpotilaiden hoidon ja psykososiaalisen tuen tärkeyden kansallisessa syöpästrategiassa.

Väestön ikääntyessä sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat yleistyvät. Tällöin hoivan ja huolenpidon tarve yhteiskunnassa tulee lisääntymään ikääntyvillä syöpää sairastavilla.

Ikääntymisen ja samanaikaisten muiden sairauksien vaikutuksesta elimistö ei aina kestä voimakkaita syöpähoitoja, jotka voivat pahimmillaan heikentää vointia ja toimintakykyä. Silloin pitää yksilöllisesti arvioida, millaisia vaikutuksia käytettävissä olevista syöpähoidoilla kullekin potilaalle todennäköisesti tulisi.  Usein oireita helpottava, mutta ei täysin syöpäkasvainta parantava eli palliatiivinen hoito, voi olla potilaan voinnin, jaksamisen ja loppuelämän toimintakyvyn kannalta paljon toimivampi hoitovaihtoehto.

Syöpäjärjestöt yhdessä Suomen palliatiivisen hoidon yhdistyksen, Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksen ja Suomen Syöpäpotilaiden kanssa on vaatinut yhdenvertaisen palliatiivisen hoidon turvaamista lainsäädännöllä. Tästä keskusteltiin viimeksi peruspalveluministeri Kaisa Juuson kanssa kesäkuussa 2024.

Toimintakvky säätelee pärjäämistämme. Yhä useampi elää parantumattoman syövän ja samanaikaisten muiden sairauksiensa kanssa mahdollisimman hyvää arkea. Vanhusten syövänhoitoon erikoistuneiden syöpälääkäreiden ja geriatrien työ on entistäkin tärkeämpää jatkossa! Erilaisten tuki- ja hoivapalveluiden merkitys tulee entisestään kasvamaan.

Vaikka oireita lievittävä palliatiivinen syöpähoito on kehittynyt Suomessa huomattavasti, palliatiivisia keskuksia tai riittäviä konsultaatiopalveluita ei ole kaikkialla saatavilla. Sote-uudistuksen toisena vuotena joudumme pohtimaan hoivapaikkojen ja julkisten toimipisteiden riittävyyttä sekä alueellista sijoittumista. Siksi Syöpäjärjestöillä tulee olemaan entistäkin tärkeämpi rooli syöpäpotilaan tukemisessa hoitopolun aikana. Syöpäjärjestöjen ammattilaisten antamaa psykososiaalista tukea ja vapaaehtoisten antamaa vertaistukea tarvitaan todella paljon eri puolilla Suomea.

Kansallista syöpästrategiaa valmisteltaessa täytyy nähdä kauas mutta luoda myös askelmerkit lähivuosille: kuinka varmistamme valtakunnallisesti yhdenvertaisen ja laadukkaan syöpäpotilaiden hoidon. Onkin jo ollut ilo nähdä, miten aktiivisesti asiantuntijat ovat ilmoittautuneet mukaan alkavaan strategiatyöhön.

Syöpästrategia tulee kattamaan syövän ehkäisyn, syöpäseulonnat, diagnostiikan, syöpähoidot, potilaiden kuntoutumisen tuen ja psykososiaalisen tuen, palliatiivisen ja saattohoidon sekä syöpätutkimuksen.

Syöpäjärjestöt päättivät myös oman strategian päivittämisestä tulevan talvikauden aikana. Tavoitteena edelleen hyvä elämä ilman syöpää ja syövästä huolimatta!

Lue lisää