Syöpäjärjestöjen kyselytutkimukseen vastanneet tunnistivat yleisesti, että tupakointi, alkoholi, ruokavalio ja ylipaino kasvattavat riskiä sairastua syöpään. Samoin he tiesivät hyvin, että liikunta, terveellinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat vähentävät syöpään sairastumisen riskiä.

– Tietoisuus monen syöpäriskin osalta oli korkeammalla tasolla kuin osasimme olettaa, Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela toteaa.

Vastaajista 71 % tiesi ylipainon lisäävän syöpäriskiä. Näin hyvä tietoisuus oli yllättävää. Viime vuonna yhteispohjoismaisessa kansalaiskyselyssä vain alle kolmasosa vastaajista tunnisti ylipainon syövän riskitekijäksi.

– Oman kyselytutkimuksemme tekemisen aikaan syöpään liittyviä teemoja oli paljon esillä julkisuudessa, joten tämä on mahdollisesti lisännyt tietoisuutta, Löflund-Kuusela pohtii.

Nikotiinituotteiden käyttöä vähennetään syöpäriskin pienentämiseksi

Tupakka ja nuuska, auringon UV-säteily, ilmansaasteet ja solarium olivat tunnetuimpia syöpäriskiä lisääviä tekijöitä. Syöpäriskiä vähentävinä tekijöinä vastaajat puolestaan pitivät kasvispitoista ruokavaliota, kuitupitoisten täysjyvätuotteiden käyttämistä, syöpäseulontoihin osallistumista ja imettämistä.

– Ravitsemukseen liittyen mielenkiintoista oli se, että vain puolet vastaajista ajatteli punaisen lihan ja lihavalmisteiden lisäävän syövän riskiä. Punaisen lihan ja lihavalmisteiden syöpäriski on huomioitu uusissa ravitsemussuosituksissa, joissa punaista lihaa suositellaan käytettäväksi enintään 350 grammaa viikossa. Tästä prosessoidun lihan osuus tulisi olla mahdollisimman vähäinen. Yli puolet vastaajista ajatteli sokerin lisäävän riskiä syöpään. Sokeri itsessään ei ole syöpää aiheuttava aine, mutta liiallinen sokerinsaanti altistaa ylipainolle ja lihavuudelle, jotka lisäävät monien syöpien riskiä, Löflund-Kuusela sanoo.

Kyselyyn vastanneet myös kertoivat, miten itse kiinnittävät huomiota syöpäriskiä vähentäviin elintapoihin.

– Yleisesti ottaen vastaajat kiinnittävät huomiota ruokailutottumuksiin ja fyysiseen aktiivisuuteen, mutta nimenomaan syöpäriskiään vähentääkseen eniten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseen tai lopettamiseen sekä auringon UV-säteilyltä suojautumiseen.

Kyselytutkimukseen vastasi tuhat 18–70-vuotiasta suomalaista. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Innolinkin kanssa.

Lue lisää