Suomen suurimman hallintouudistuksen kanssa on eletty kaksi vuotta. Kansalaiset äänestävät uudet päättäjät hyvinvointialueille tänä keväänä. Alkutaival sote-kentällä on ollut vaikeaa, kansalaisten ja työntekijöiden luottamus on rapautumassa ja rahaa pitäisi säästää vielä lisää.

Jotain hyvääkin on tapahtunut. Hoitoon pääsy on jopa parantunut ja toimintatapoja on yhtenäistetty. Kaksi vuotta uusien jättiorganisaatioiden kanssa on lyhyt aika, vielä on matkaa sote-uudistuksen tavoitteisiin: luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja.

 

Hoitoon pääsy on jopa parantunut

 

Säästäminen on aina ollut suomalaisten hyve. Penniä on venytetty vuosisadasta toiseen, samalla linjalla on hyvä jatkaa tulevaisuudessakin, kun maailman tilanne tuntuu menevän vain hullumpaan suuntaan. Sukan varressa on aina syytä olla jotain pahemman päivän varalle.

Hyvinvointialueiden mukanaan tuoma ravistelu on tehnyt siinä mielessä hyvää, että omaa toimintaa on tarkasteltu suurennuslasin kanssa ja muutoksiin ollaan nyt valmiita. Terveydenhuollossakin on toimipisteitä, joissa on hiljaista tai yksiköitä, joissa ei ole keskitytty olennaiseen tai toimintatavat eivät vastaa tätä päivää.

Demokratiaan kuuluu moniäänisyys ja debatointi. Silti murisen täältä hyvinvointialueen keskijohdosta sitä, että poliittiset päättäjät heiluttavat niitä saksiaan kovaan ääneen, mutta kun viranhaltijat esittävät säästö- ja muutoskohteitaan samalla turvaten korkeatasoiset palvelut, niin sitten ei saakaan mitään muuttaa. Oman kunnan terveydenhuollon toimipisteestä tulee pyhä asia eikä vaikeita päätöksiä pystytä tekemään.

Terveydenhuolto on monimutkaista ja vaatii paljon erityisosaamista. Työntekijämme ovat hyvin koulutettuja ja tekevät vaativaa työtä. Asiakkaamme ovat sairaita ihmisiä, joiden toimintakyky on heikentynyt. Tällaista työtä tekevää organisaatiota ei johdeta menestyksellisesti huutelemalla säästämistä ja samalla vaatimalla, että meidän kunnan toimintoihin ei saa koskea, ostakaa palvelutuotantoa yksityisiltä.

Sirkku Jyrkkiö

Syöpätautien erikoislääkäri, dosentti, Syöpä-lehden päätoimittaja

Lue lisää