Blogi , 06.07.2021

Epämääräinen terveystieto netissä hämmentää nuoria

”Aiheuttavatko porkkana ja greippi syöpää?”
”Olenko vaarassa saada rintasyövän, jos olen käyttänyt rintaliivejä 12 vuotta?”
”Onko totta, että telkkarin katselu aiheuttaa syöpää?”
”Onko jogurtin syöminen riski syövälle vai ovatko vanhat uutiset väärässä?”

Vaikka syöpä on nuorilla harvinainen sairaus, voi siihen liittyä heilläkin paljon huolta. Tämä näkyy myös nuorille terveystietoa tarjoavan Fressis.fi-sivuston Kysy asiantuntijalta -palveluun tulleissa kysymyksissä. Huolen kanssa eläminen voi viedä paljon voimia ja iloa nuoren elämästä.

Nettiä pitää osata lukea kriittisesti

Netti tarjoaa meille tänä päivänä loputtoman määrän terveyteen liittyvää tietoa. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että joukkoon mahtuu myös valtavan suuri määrä virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa. Tällainen tieto lähtee usein myös valitettavasti leviämään herkemmin kuin oikea tieto.

Tietoa levittävät tahot tuskin pyrkivät tietoisesti valehtelemaan terveyteen liittyvissä asioissa, mutta taustalla voi olla hyvinkin monenlaisia motiiveja.
Esimerkiksi iltapäivälehdet uutisoivat terveyteen liittyvistä tutkimuksista tunteisiin vetoavilla klikkiotsikoilla ja pyrkivät näin saamaan lisää lukijoita. Kärjistetyn otsikon takaa saattaa löytyä ihan pätevää tutkimustietoa, mutta pelkän otsikoinninkin perusteella lukijalle voi ehtiä muodostua virheellinen käsitys asiasta. Uutisoitujen tutkimusten joukkoon mahtuu myös lukematon määrä tutkimuksia, jotka eivät kestä kriittistä tieteellistä tarkastelua. Toisaalla taas erilaiset vaikuttajat pyrkivät omissa kanavissaan edistämään terveyteen liittyvillä sisällöillään omaa agendaansa . Tähänkin joukkoon mahtuu toki tutkittua tietoa, mutta valitettavan paljon myös ihan puhdasta ns. terveyshuuhaata.

Näiden esimerkkien kaltaisia sisältöjä näyttää löytyvän myös nuoria mietityttävien syöpäaiheisten kysymysten taustalta. Syöpä ja sen kehittyminen, haastavine mekanismeineen ja termeineen, on usein jo lähtökohtaisesti haastava asia ymmärtää. Nuorilla kriittinen ajattelu ja terveyden lukutaito ovat vielä kehittymässä, minkä vuoksi virheelliset ja harhaanjohtavat tiedot voivat entisestään hämmentää.

Aikuisilla tärkeä tehtävä opastaa nuoria

Vaikka syöpä voi tuntua vaikealta aiheelta, on meidän aikuisten tärkeää kuulla nuoren huoli ja keskustella aiheesta avoimesti . Virheellisten tietojen vuoksi nuori saattaa esimerkiksi luulla, että jokin yksittäinen elintapoihin liittyvä teko, kuten tietyn ruoka-aineen syöminen, aiheuttaisi automaattisesti syövän. Väärien uskomusten korjaamiseksi ja huolen hälventämiseksi nuorelle pitää tarjota luotettavaa ja ymmärrettävää tietoa syövästä.

Elintavat ovat toki tärkein tekijä, jolla ihminen voi itse vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä. Syövän kehittyminen on kuitenkin monivaiheinen tapahtumasarja, johon vaikuttavat useat eri tekijät pitkällä aikavälillä. Yksittäisillä, satunnaisilla ruokavalinnoilla ei ole juuri merkitystä sen kehittymiselle. Sen sijaan sillä on väliä, millaiset ruokailutottumukset ovat pitkällä aikavälillä ja millainen ruokavalio on kokonaisuudessaan.

Meidän aikuisten olisi myös hyvä pohtia, miten ylipäänsä viestimme nuorille elintavoista ja niiden terveysvaikutuksista. Positiivinen viesti toimii varmasti paremmin kuin pelottelu, realismia kuitenkaan unohtamatta. Lisäksi meidän aikuisten tulisi auttaa nuorta tarkastelemaan kriittisesti median ja somekanavien viestejä, jotta seikkailu lukemattomien terveysväitteiden viidakossa ei aiheuttaisi turhaa huolta. Ihan yhtä tärkeää on ohjata nuori tarvittaessa luotettavan tiedon pariin.

Vinkkejä hyvinvoivaan arkeen sekä luotettavaa tietoa syövästä nuorille löytyy Fressis.fi-sivustolta.

Lue lisää