Rouva luki muille reseptiä, seurasi uunin kellosta pullien paistoaikaa ja suunnitteli kattauksen.

Olin tässä tilanteessa vastavalmistunut toimintaterapeutti. Lausahdus konkretisoi minulle, miten laajasti toimintakykyä ja osallisuutta voidaan ymmärtää. Osallisuus ei ole vain fyysistä aktiivisuutta tai suorittamista. Se on myös henkistä ja sosiaalista osallistumista omien kykyjen mukaisesti. Kun toiminta on merkityksellistä, se lisää mielihyvää ja vahvistaa hyvinvointia.

Osallisuus on laaja käsite, jota viljellään, kun keskustellaan terveydenhuollon palveluista. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Kuinka huolehdimme kuntoutujien osallisuudesta? Miten voimme tukea potilaiden toimijuutta ja varmistaa, että jokainen voi osallistua hoitoon ja kuntoutukseen juuri omien kykyjen, taitojen ja toimintakyvyn mukaisesti?

Kohtaa ja kuuntele – näin luot perustaa osallisuudelle

Asiakkaita osallistetaan palvelumuotoilua hyödyntävissä asiakasraadeissa ja terveydenhuollon kehittämisprojekteissa. Heitä pyydetään keskustelemaan ja kertomaan näkemyksiään. Yhtä lailla tärkeää on jokaisessa asiakaskohtaamisessa tapahtuva osallisuuden ja toimijuuden vahvistaminen.

Osallisuuden tukeminen terveydenhuollossa edellyttää ammattilaisten osaamista ja herkkyyttä tunnistaa potilaiden voimavaroja ja toiveita. Jokainen potilas on yksilö, jonka vahvuudet ja taidot tuovat lisäarvoa hoitoprosessiin ja kuntoutumiseen. Joskus se vaatii malttia; pitää malttaa olla päättämättä toisen puolesta, pitää uskaltaa nähdä ihminen vamman, sairauden ja ennakko-oletusten takana ja luotsata asiakasta kohti mahdollisuuksia.

On aina tärkeä varmistaa, että potilas on tullut kuulluksi. Kun potilaat kokevat itsensä arvostetuksi ja kuulluksi, he sitoutuvat paremmin hoitoon. Samalla luottamus terveydenhuollon ammattilaisiin vahvistuu ja hoitosuhde paranee.

Osallisuus edistää hyvinvointia ja vahvistaa toimijuutta

Osallisuus on vaikuttamista omaan elämään ja mahdollisuuksiin. Tämä on erityisen tärkeää terveydenhuollossa, missä potilaat voivat helposti tuntea itsensä passiivisiksi ja merkityksettömiksi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että matalan osallisuuden kokemus on yhteydessä vakavaan psyykkiseen kuormittuneisuuteen, yksinäisyyteen ja heikoksi koettuun työkykyyn. Toisaalta, kokemus osallisuudesta lisää hyvinvointia, turvallisuutta ja uskoa tulevaisuuteen sekä omiin mahdollisuuksiin.

Syöpään sairastuminen ei ole kenenkään valinta. Mutta osallistamalla potilas hoitoon ja sen suunnitteluun voidaan vahvistaa kokemusta toimijuudesta ja siten tukea kuntoutumista ja elämänlaatua. Usein pienet teot ja kysymykset ovat tärkeitä: Kuinka voit tänään? Miten selviät oireidesi kanssa? Haluatko vielä kysyä jotakin hoitosuunnitelmastasi?

Syöpäjärjestöjen kurssitoiminnassa pyrimme siihen, ettei asiakkaiden kuntoutumisen tavoitteita sanella ylhäältä eikä vierestä. Asiakkaan on tärkeä itse pohtia, mikä on juuri hänen elämässään merkityksellistä ja mitkä keinot parhaiten tukevat hänen arkeaan, toimintaansa ja tuovat mielihyvää. Jollekin se on täydellisesti istuva painetekstiili turvotuksen ehkäisyyn. Toiselle se on pullakahvit hyvän ystävän kanssa.

Miten sinä huomioit asiakkaittesi osallisuutta tänään?

Lue lisää