Verkostoyhteistyöllä turvaa elämän loppuvaiheeseen
Syntymän hetkellä tulevalla äidillä ja uudella tulokkaalla on rinnallaan auttajia ja tukijoita, joiden läsnäolo tuo turvaa. Samalla tavalla meistä jokainen tarvitsee turvaa ja rinnalla kulkijoita elämän loppuvaiheessa ja kuoleman hetkellä.
Tukihenkilötoiminta on yksi merkittävä osa palliatiivista ja saattohoitoa ja voi tarjota korvaamattoman avun elämän loppuvaihetta elävälle ihmiselle sekä hänen läheisilleen.
Saattohoidon tukihenkilötoiminta on yksi vapaaehtoistoiminnan muoto Syöpäjärjestöissä. Tukihenkilö koulutetaan tehtäväänsä ja hän saa järjestön työntekijältä tukea toiminnassaan. Toimintaa koordinoi Syöpäjärjestöjen ammattihenkilöstö ja toiminnan periaatteet ja säännöt huolehtivat toiminnan luotettavuudesta.
Saattohoidon tukihenkilön tärkein rooli on rinnalla kulkeminen silloin, kun tuettavan tai tämän läheisen sairaus on todettu parantumattomaksi. Joskus elämää voi olla vielä pitkästi jäljellä ja tukisuhteesta ehtii kehittyä läheinen. Tukihenkilöt mahdollistavat sairastuneille ja heidän läheisilleen hetkiä, jolloin he voivat hengähtää ja keskittyä pieniin, merkityksellisiin asioihin siinä hetkessä. Heillä on valmiudet ja taidot keskustella sairauteen ja kuolemaan liittyvistä asioista – silloin, jos tuettava niin haluaa.
Keskustelu ei kuitenkaan pyöri vain sairauden ja kuoleman ympärillä, vaan tukihenkilön kanssa jaetaan arjen iloja ja suruja. Tukihenkilö voi esimerkiksi keskustella, kuunnella, lukea kirjaa, katsella valokuvia tai pelata korttia yhdessä tuettavan kanssa. Rooli vaihtelee tilanteen mukaan. Joissain tapauksissa saattohoidon tukihenkilö on paikalla viimeisinä hetkinä, ja silloin ehkä ollaan vain hiljaa vieressä ja myös läheisten tukena. Tärkeää on, että tuettava kokee, ettei hän ole yksin. Tukihenkilön rooli korostuu etenkin silloin, jos tuettavalla ei ole läheisiä rinnallaan.
Saattohoidon tukihenkilötoimintaa on Syöpäjärjestöjen lisäksi myös muilla toimijoilla, kuten seurakunnilla ja saattohoitokodeilla. Tuen tarpeessa olevan ihmisen kannalta tärkeintä on, että hän löytää tiensä tuen pariin ja koordinaatio toimii saumattomasti. Verkostoyhteistyöllä on merkittävä rooli siinä, että kuolemaa lähestyvä ihminen ja hänen läheisensä saavat laadukasta ja kokonaisvaltaista tukea. Verkostoyhteistyö mahdollistaa eri alojen asiantuntemuksen ja resurssien kattavamman tarjonnan.
Syöpäjärjestöt on käynnistämässä saattohoidon tukihenkilötoimintaa koordinoivien ammattilaisten valtakunnallista verkostoa, joka mahdollistaa ammattilaisten yhteistyön ja sitä kautta tuen saamisen entistä kattavammin koko maassa. Yhteistyö eri toimijoiden välillä rikastuttaa tukihenkilötoimintaa ja tekee toiminnasta entistä vaikuttavampaa. Yhteistyössä järjestetään myös valtakunnallinen saattohoidon vapaaehtoisten koulutuspäivä Jyväskylässä lauantaina 26.10.
Saattohoidon tukihenkilötoiminta on inhimillistä välittämistä elämän loppuvaiheessa. Tämän arvokkaan vapaaehtoistoiminnan yhteinen ammatillinen kehittäminen ja osaamisen ylläpitäminen on yhteiskunnallisestikin tärkeää ja merkityksellistä. Elämän loppuvaiheessa niin sairastunut kuin läheiset kaipaavat lohtua, turvaa sekä hetkiä, joissa ei tarvitse olla yksin.