Elää arkeaan ja hoitaa terveyttään
Väestötasolla jopa 40 % syövistä olisi ehkäistävissä elintapoihin vaikuttamalla. Syövän riskitekijät ovat samoja kuin muillakin kansansairauksilla: tupakka- ja nikotiinituotteet, alkoholi, epäterveellinen ravinto, ylipaino ja liikkumattomuus. Lisäksi liiallinen aurinkoaltistus sekä tietyt virukset ja ympäristötekijät aiheuttavat syöpää. Terveydenhuollon on välttämätöntä tukea ihmisiä terveellisissä elintavoissa sekä elämäntapamuutoksissa.
Keskeisimmät suosituksemme tässä polun vaiheessa ovat:
-
- Elintapamuutoksiin tähtäävien terveydenhuollon käyntien, kuten tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tuen, tulisi olla maksuttomia.
- Alkoholin sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä tulisi keskustella vastaanottokäynnillä, vaikka käyntisyy ei liittyisikään niihin. Käytön lopettamiseen tai vähentämiseen tulisi tarjota tukea.
- Elintapaohjausta, kuten liikunta- ja ravitsemusneuvontaa, tulisi toteuttaa osana terveydenhuollon vastaanottoja.
-
- Vastaanottokäynneillä tulisi opettaa rintojen, kivesten ja luomien omatarkkailua.
- Ihmisiä tulisi kannustaa osallistumaan syöpäseulontoihin.
-
- Terveydenhuollon palvelujen maksuttomuutta tulisi laajentaa ja kerättävien maksujen tulisi olla mahdollisimman matalia.
- Työelämän ulkopuolella oleville tulisi järjestää säännöllisiä terveystarkastuksia.
Syöpäjärjestöt tarjoaa tässä vaiheessa seuraavia palveluja:
- Ilman syöpää -internetsivusto, joka on laaja tietopaketti syövän ehkäisystä.
- Fressis-internetsivusto ja somekanavat, jotka muodostavat nuorille suunnatun, jatkuvasti päivittyvän terveyden ja hyvinvoinnin tietopankin.
- FressisEdu-internetsivusto, joka käsittelee tupakka- ja nikotiinituotteita ja on suunnattu nuorten vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville.
- Terveydenhuollon sekä kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle ja opiskelijoille koulutusta syövän ehkäisystä ja terveellisistä elintavoista. Terveyden edistämisen esitteet, julisteet ja videot.
- Maksuton neuvontapalvelu, josta voi kysyä ammattilaiselta elintapojen ja syövän välisistä yhteyksistä.
Terveyden edistäminen
Haluamme muistuttaa terveyden edistämisen tärkeydestä osana kaikkia terveydenhuollon palveluja. Fyysisen ja psyykkisen terveyden edistämisen ja terveellisiä elintapoja tukevien käytäntöjen tulee olla sisäänrakennettuina terveydenhuollon toimintaan. Terveydenhuollon tulee aktiivisesti pyrkiä vähentämään ihmisten ja ihmisryhmien välisiä terveyseroja.
-
1. Henkilöstön riittävyys ja osaaminen
Tavoite: Terveydenhuollossa on riittävästi henkilöstöä toteuttamaan terveyden edistämisen ja varhaisen tuen palveluja. Koko henkilöstöllä on ajantasaista osaamista, jotta he voivat toteuttaa terveyden edistämistä osana muita potilaskontakteja.
- Terveyttä edistävän ja varhaisen tuen palvelujen, kuten kouluterveydenhuollon, resursseja tulisi vahvistaa.
- Tulisi varmistaa, tarvittaessa täydennyskoulutuksella, että perusterveydenhuollossa on riittävästi osaamista tunnistaa mahdolliset syöpäepäilyt, kuten luomimuutokset.
2. Terveyserojen kaventaminen
Tavoite: Hoitoonpääsy ei riipu ihmisen varallisuudesta tai ominaisuuksista. Terveyden edistämisen palveluilla pyritään aktiivisesti kaventamaan ihmisryhmien välisiä terveyseroja.
- Terveydenhuollon palvelujen maksuttomuutta tulisi laajentaa ja kerättävien maksujen tulisi olla mahdollisimman matalia.
- Elintapamuutoksiin tähtäävien terveydenhuollon käyntien, kuten tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tuen, tulisi olla maksuttomia.
3. Terveyttä edistävät rakenteet
Tavoite: Terveyttä edistävät rakenteet ja hyvät käytännöt ovat kunnossa.
- Jokaisessa sairaanhoitopiirissä tulisi olla tupakkaklinikka tukemassa ja koordinoimassa alueen tupakkavieroitustyötä sekä kehittämässä vieroitusosaamista ja yhtenäisiä käytäntöjä.
- Syöpäseulonnat tulisi järjestää niin, että kutsu- ja ajanvarauskäytännöt ovat mahdollisimman helppoja ja osallistumiseen kannustavia. Vastauskirjeiden tulisi olla informatiivisia. Ehdotuksia löytyy Suomen Syöpärekisterin Joukkotarkastusrekisterin sivuilta.
- Tulisi käynnistää suolistosyövän seulonta kaikille 60-74-vuotiaille koko maassa.
- Kohdunkaulasyövän seulonta tulisi koko maassa laajentaa 65-vuotiaisiin.
- Rintasyövän seulonta tulisi laajentaa 74-vuotiaisiin koko maassa.
-
1. Elintapaohjaus
Tavoite: Terveyden edistäminen, elintapojen kartoitus ja elintapamuutoksiin liittyvä tuki on sisäänrakennettu osaksi kaikkea terveydenhuollon toimintaa.
- Vaikka käynnin syy olisi jokin muu, vastaanottokäynneillä tulisi käydä läpi ihmisen elintavat ja elinympäristö sekä niihin mahdollisesti liittyvät yksilölliset tuen tarpeet: liikunta, ravitsemus, uni, stressi, mieliala, tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö sekä alkoholinkäyttö.
- Elintapaohjausta, kuten liikunta- ja ravitsemusneuvontaa, tulisi toteuttaa osana terveydenhuollon vastaanottoja.
- Olisi hyvä hyödyntää elintapoja ja terveydentilaa koskevia kyselyjä, jotka ihminen voisi täyttää jo ennen vastaanottoa ja joiden avulla tarvittava tieto on helposti ammattilaisen saatavilla.
- Terveydenhuollon tulisi ohjeistaa ihmisiä luotettavan terveyttä ja elintapoja koskevan tiedon pariin, kuten Ilman syöpää -sivustolle ja muihin järjestöjen tuottamiin tietopaketteihin.
- Työelämän ulkopuolella oleville tulisi järjestää säännöllisiä terveystarkastuksia.
- Eri ammattilaisten, kuten ravitsemusterapeuttien, fysioteraperuttien ja tupakkahoitajien, palveluja tulisi hyödyntää monipuolisesti. Tietyillä ryhmillä, kuten ikääntyneillä ihmisillä, ravitsemusterapeutin palvelujen tulisi olla automaattisesti osa hoitoketjuja.
- BMI ja vyötärönympärys olisi hyvä mitata vastaanottokäynneillä, vähintään osana terveystarkastuksia.
2. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen
Tavoite: Jokainen tarvitseva saa itselleen ja omaan elämäntilanteeseensa sopivaa tukea tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.
- Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tuen tulisi olla kaikkien terveydenhuollon toimijoiden – perusterveydenhuolto, työterveydenhuolto, äitiys- ja lastenneuvola, erikoissairaanhoito, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto – vastuulla.
- Tupakka- ja nikotiinituotteita käyttävän ihmisen kanssa olisi hyvä käydä kerran vuodessa lopettamista tukeva keskustelu. Häntä tulisi tukea ja kannustaa käytön lopettamisessa.
- Tupakka- ja nikotiinituotteita käyttäville tulisi kertoa järjestöjen tarjoamasta lopettamisen tuesta, kuten 28 päivää ilman -palvelusta ja Stumppi-puhelinpalvelusta.
- Nikotiiniriippuvuus tulisi selvittää hyödyntäen Fagerströmin kahden tai kuuden kysymyksen FTND-nikotiiniriippuvuustestiä.
- Potilaskertomukseen tulisi kirjata tieto tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä sekä vieroituksen tavoitteet ja toteutus.
3. Alkoholinkäytön vähentäminen
Tavoite: Keskustelu alkoholinkäytöstä kuuluu terveydenhuollon rutiineihin.
- Alkoholinkäytöstä olisi hyvä keskustella ja ihmisiä tulisi tukea elintapamuutoksiin. Kannattaa hyödyntää kyselylomakkeita, kuten Audit ja tarvittaessa laboratoriomittareita.
- Olisi hyvä toteuttaa mini-interventioita alkoholin käytön vähentämisen tukemiseksi.
4. Omatarkkailuun kannustaminen oireiden tunnistamiseksi
Tavoite: Terveydenhuolto ohjaa ihmisiä mahdollisten oireidensa tunnistamiseen.
- Vastaanottokäynneillä tulisi opettaa rintojen, kivesten ja luomien omatarkkailua.
SuositusIhmisille olisi hyvä antaa materiaalia omatarkkailun tueksi. Tällaista on tarjolla esimerkiksi Ilman syöpää -sivuilla ja Syöpäjärjestöjen esitteissä.
5. Virusinfektiot ja syöpä
Tavoite: Terveydenhuolto ohjaa ihmisiä virus- ja bakteeri-infektioiden ehkäisyyn.
TAUSTATIETO: Maailmanlaajuisesti 15-20 prosenttia syövistä johtuu virus- ja bakteeri-infektioista, yleisimpinä papilloomavirus (HPV) ja hepatiittivirus.
- Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa tulisi ohjeistaa kondomin ja suuseksisuojan käytöstä.
- Ehkäisyneuvoloiden tulisi opastaa ihmisiä HPV:n terveysvaikutuksista ja kannustaa naisia osallistumaan kohdunkaulan syövän seulontaan.
- Kouluterveydenhuollon tulisi tukea lapsia ja heidän perheitään ottamaan HPV-rokotus.
6. Syöpäseulontoihin osallistuminen
Tavoite: Seulontaikäiset ihmiset osallistuvat syöpäseulontoihin.
- Terveydenhuollon henkilöstön tulisi kannustaa seulontaikäisiä ihmisiä osallistumaan syöpäseulontoihin.