Syöpäjärjestöjen palvelut
Syöpäjärjestöt – Suomen Syöpäyhdistys, 12 alueellista syöpäyhdistystä sekä 6 valtakunnallista potilasyhdistystä – tarjoaa laajan kirjon palveluja potilaille ja heidän läheisilleen koko potilaan polun ajan.
-
Syöpäjärjestöjen koulutetut neuvontahoitajat antavat tietoa, neuvontaa, psykososiaalista tukea sekä mahdollisuuden keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä. Palvelu on maksuton ja suunnattu syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sekä myös heille, jotka haluavat tietoa syövän ehkäisystä ja perinnöllisyydestä tai epäilevät syöpää. Neuvontahoitajia on sekä alueellisissa yhdistyksissä, osassa potilasyhdistyksiä että valtakunnallisesti. Neuvontaa voi saada kasvokkaisilla vastaanotoilla, puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palveluna. Neuvontahoitajat myös kouluttavat terveydenhuollon ammattilaisia.
-
Syöpäjärjestöjen koulutetut tukihenkilöt auttavat syöpään sairastunutta ja hänen läheisiään sairauden eri vaiheissa. Tukihenkilö voi toimia sairastuneen tai hänen läheistensä tukena sairauden eri vaiheissa vertaistukihenkilönä, saattohoidon tukihenkilönä tai arjen ystävänä.
– Vertaistukihenkilö on itse sairastanut syövän, mutta tukihenkilö voi olla kuka tahansa, joka on kiinnostunut auttamaan. Saattohoidon tukihenkilö voi olla läheinen tai kuka tahansa, joka on kiinnostunut ja sopiva henkilö olemaan tukena elämän loppuvaiheessa. Kaikki tukihenkilöt osallistuvat Syöpäjärjestöjen tarjoamaan tukihenkilökoulutukseen ja sitoutuvat toiminnan sääntöihin ja periaatteisiin, kuten keskustelujen luottamuksellisuuteen.
– Saattohoidon tukihenkilö täydentää läheisten ja ammattilaisten antamaa tukea auttamalla käytännön asioissa tai olemalla turvana ja seurana. Saattohoidon tukihenkilö voi antaa syöpäpotilaan läheiselle mahdollisuuden lepotaukoon tai toimia myös läheisen keskustelukumppanina. Saattohoidon tukihenkilöt valikoidaan tarkasti ja heille järjestetään säännöllisiä toiminnanohjauksellisia tapaamisia.
-
Syöpäjärjestöjen kokemustoimija on koulutettu vapaaehtoinen, joka on itse kokenut syövän tai on syöpään sairastuneen läheinen. Kokemustoimija jakaa omaa kokemustietoaan sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Kokemustoimija tarjoaa näkökulman siitä, mitä sairastuminen tarkoittaa yksilötasolla ja millaisia asioita sairaus tuo ihmisen elämään.
-
Syöpäjärjestöjen kuntoutumisen tuen keskeisin palvelumuoto on kuntoutuskurssit. Kuntoutuskurssien tavoitteena on tukea ja parantaa syöpään sairastuneen ja hänen läheistensä fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toiminta- ja työkykyä sekä arjessa selviytymistä heidän omista lähtökohdistaan lähtien. Kurssit perustuvat voimavara- ja ratkaisukeskeiseen työotteeseen, jossa hyödynnetään toiminnallisuutta sekä vertaistukea. Kursseilla annetaan tietoa syöpäsairauksista, niihin liittyvistä hoidoista ja oireista sekä sairauden vaikutuksista elämän eri osa-alueille.
Syöpäjärjestöt järjestää vuosittain noin 50-60 kuntoutuskurssia, jotka ovat muodoltaan ja sisällöltään erilaisia. Kursseja järjestetään verkko-, avo- ja intensiivimuotoisina. Kursseja järjestetään eri puolilla Suomea ympäri vuoden. Kurssit on suunnattu syöpäpotilaille, syövän sairastaneille, heidän läheisilleen ja myös läheisensä menettäneille.
-
Syöpäjärjestöjen terveyden edistäminen on tavoitteellista toimintaa ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin aikaansaamiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi. Terveyden edistämistä tehdään laajoille kohderyhmille ja kohdennetusti esimerkiksi nuorille tai miehille. Terveyden edistäminen kattaa primaari-, sekundaari- ja tertiaariprevention. Syöpäjärjestöt tuottaa laaja-alaisesti tietoa terveyden edistämisestä, mm. internet-sivustoja, teemakampanjoita, lehtiä, esitteitä ja julisteita. Terveydenhuollon ammattilaisten kouluttaminen on yksi keskeinen toimintamuoto. Syöpäjärjestöt järjestää myös ryhmätoimintaa terveyden edistämiseksi, kuten tupakoinnin lopettamiseksi.
-
Syövän periytyvyysneuvontaa annetaan Syöpäjärjestöjen toimipisteissä ei puolella Suomea. Tavoitteena on selvittää, onko henkilöllä periytyvä syöpäalttius, jota pitää tutkia lisää. Lisäksi annetaan tietoa syövän periytyvyydestä ja pyritään vähentämään syöpään sairastumiseen liittyvää huolta. Neuvontaa antaa syövän periytyvyyteen perehtynyt ja koulutettu terveyden- tai sairaanhoitaja. Lisäksi asiantuntijalääkäri arvioi, tarvitaanko jatkotutkimuksia.
-
Suomen Syöpäpotilaat ylläpitää sähköisiä verkostoja Facebookissa. Verkostot ovat tautikohtaisia ja mahdollistavat kohtaamisen toisten samaan syöpään sairastuneiden kanssa. Verkostoissa voi jakaa sairastamiseen liittyviä asioita vertaisten kesken. Verkostot ovat avoimia myös syöpäpotilaiden läheisille.
Lisäksi Kaikki syövästä -sivustolla on keskustelufoorumi syöpäpotilaille, heidän läheisilleen ja syöpää epäileville.
-
Suomen Syöpäpotilaat julkaisee potilaille ja heidän läheisilleen tarkoitettuja potilasoppaita. Oppaat liittyvät syöpään sairastumiseen ja sen aiheuttamaan kriisiin sekä syövän hoitoon. Osa oppaista on syöpätautikohtaisia tai liittyvät johonkin tiettyyn teemaan, kuten kipu tai seksuaalisuus. Syöpäjärjestöillä on myös terveyden edistämiseen liittyviä oppaita.
-
Syöpäjärjestöt tarjoaa internetissä paljon luotettavaa tietoa syövästä ja sen ehkäisystä.
Kaikki syövästä on laaja ja ammattimainen syöpää, eri syöpäsairauksia sekä syövänhoitoa koskeva sivusto.
Ilman syöpää on kattava tietopaketti syövän ehkäisystä ja terveyden edistämisestä.
Fressis on nuorille suunnattu, jatkuvasti päivittyvä terveyden ja hyvinvoinnin tietopankki.
FressisEdu käsittelee tupakka- ja nikotiinituotteita ja on suunnattu nuorten vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville.
Aattelepa ite on miehille suunnattu terveellisten elintapojen tietopaketti.
-
Osasto- ja kerhotoiminta on virkistystoimintaa, joissa sairaus ei ole keskiössä. Toiminta pyörii pääsääntöisesti vapaaehtoistoimin. Kerhot tarjoavat mukavaa yhdessä tekemistä ja harrastustoimintaa. Osastojen toiminnan painopiste on usein varainkeruussa ja tapahtumien järjestelyissä.
-
Hoitopäiväkorvaus on syöpäyhdistysten jäsenille suunnattu korvaus. Hoitopäiväkorvaus maksetaan hakemuksesta jäsenelle, joka on ollut syöpäsairauden vuoksi hoidettava sairaalan tai terveyskeskuksen vuodeosastolla, poliklininikalla tai sarjahoidossa (esimerkiksi sädehoidossa).
-
Syöpäjärjestöt tukee taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita syöpäpotilaita.Tukea myönnetään syöpäsairauden tai siihen liittyvän virkistystoiminnan aiheuttamien kulujen kattamiseen. Tukea myönnetään samalle hakijalle pääsääntöisesti kerran. Hakija täyttää hakemuksen yhdessä hoitavan sairaalan sosiaalityöntekijän kanssa.
-
Syöpäjärjestöjen etuusneuvontapuhelin tarjoaa tietoa syöpäpotilaan toimeentulosta, sosiaalietuuksista ja potilaan oikeuksista. Etuusneuvonta on maksutonta ja sinne voivat soittaaa myös syöpäpotilaiden läheiset.
-
Syöpäkipulinja on syöpäkipujen hoitoa tukeva puhelinpalvelu. Syöpäkipulinjan asiantuntijat palvelevat syöpäpotilaita ja heidän läheisiään sekä tekevät tarvittaessa yhteistyötä terveydenhuollon henkilöstön kanssa potilaan kipuongelman ratkaisemiseksi. Syöpäkipulinja on toteutettu yhteistyössä HYKS:n Kipuklinikan kanssa.
-
Alueelliset syöpäyhdistykset järjestävät rintasyöpään sairastuneille proteesivälitystä. Syöpään sairastunut saa terveydenhuollon organisaatiosta asiakassetelin, jolla hän voi hankkia itselleen rintaproteesin syöpäyhdistyksestä.
-
Osa alueellisista syöpäyhdistyksiä tekee luomitarkastuksia. Ihomuutoksistaan huolestuneet henkilöt voivat varata ajan tähän toimintaan koulutetulle neuvontahoitajalle.
-
Hyvinvointilomat ry toteuttaa syöpäpotilaille kohdennettuja lomaviikkoja. Lomille on mahdollista hakea korkeintaan joka toinen vuosi. Loman omavastuuosuus on 100 – 125 € / hlö.
-
Alueelliset syöpäyhdistykset järjestävät sururyhmiä läheistensä menettäneille. Ryhmien ohjaajina toimivat neuvontahoitaja ja sairaalapappi.
-
Suomen Syöpäpotilaat toteuttaa Minä, syöpä ja työ -hanketta Uudenmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Karjalan alueella. Valtakunnallisesti voi osallistua eri tavoin etäyhteyden välityksellä. Toiminnassa järjestetään yksilö- ja ryhmäohjausta tukea kaipaaville sekä vertaistukiryhmiä. Minä, syöpä ja työ -hankkeen tarkoituksena on helpottaa työkykyisten syöpään sairastuneiden paluuta työelämään tarjoamalla fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista tukea.