-Pyritään mallintamaan syövän luonnollista kulkua. Aineistossa on 400 000 osallistujaa, joista 200 000 ryhmä on seulottu.
-Suolistosyövällä tiedetään olevan oireeton esiaste, adenooma. Esiastevaiheen kesto ja todennäköisyys kehittyä syöväksi ovat haaste mallinnukselle.
-Pyrimme mallintamaan siirtymiä, joita ei havaita. Oman datamme lisäksi hyödynnämme kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta adenoomien esiintyvyydestä, tarkoituksena tarkentaa aiemman kirjallisuuden tuloksia omalla datallamme.
Päämäärä on saada selville, kuinka kauan syöpä olisi estettävissä tai sellaisessa vaiheessa, että se olisi helposti hoidettava.
Aapeli Nevala on tyytyväinen työnkuvaansa, sillä työ on monipuolista ja hän on pystynyt siirtymään yksinkertaisista analyyseistä yhä kompleksisempiin haasteisiin.
– Alussa keräsin aineistoja tietokannoista ja tein yksinkertaisia analyysejä. Kun aiemmin tein pari nopeaa analyysia viikossa, nyt teen ennemmin kaksi isoa vuodessa, Aapeli kuvailee.
Hän automatisoi ja standardoi tilastoanalyyseja ja paketoi niistä tutkijoille valmiiksi hinnoiteltuja palveluita.
Ohjelmointia, kirjoittamista ja kirjallisuutta
Päivittäinen työ koostuu ohjelmoinnista, kirjoittamisesta ja kirjallisuuteen tutustumisesta. Välillä mallien laskenta kestää päiviä. Perjantaina käynnistetyn ohjelman tulosten valmistuminen kestää välillä yli viikonlopun.
Aapeli Nevala on mukana myös muutamassa pienemmässä hankkeessa väitöskirjatutkimuksen lisäksi.
Hänen mielestään parasta Syöpäjärjestöissä on se, että meillä on paljon tilastotieteilijöitä töissä, ja kollegoiden kanssa voi keskustella ihan päivittäin ja peilata omia juttuja muiden kanssa.
– Tämä on mahtava työpaikka tilastotieteilijälle, ja meillä on töissä erityisen mukavia tyyppejä. Tärkein syy olla täällä töissä on, että työ antaa mahdollisuuden kehittyä tilastotieteilijänä.
Aapeli on myös tyytyväinen siihen, että työssä operoidaan avoimen lähdekoodin R:llä.
– Normaalisti matka artikkelista siihen, että jotain tapahtuu, on pitkä. Tässä löydösten perusteella voidaan tehdä konkreettisia päätöksiä, jos löytyy jotain sellaista, jolla seulontaa voisi parantaa, Aapeli kuvailee.
Suolistosyövän seulontaohjelmaa voidaan parhaassa tapauksessa muokata tutkimuksesta saatavan datan perusteella.
Työssä on korona-aikana siirrytty kotiin etätöihin, ja Aapeli Nevala on rakentanut itselleen kotiin sähköpöydän mittojen mukaan. Hän arvelee jatkavansa etätöitä muutamana päivänä viikossa senkin jälkeen kun toimistolle voi palata.
– Vaikka käsittelemme rankkoja aiheita, meillä on silti hyvä tunnelma, koskaan ei ole synkkää tulla töihin. Työyhteisössä on tosi hyvä henki.