Vaikuttamistyö

Syöpäjärjestöt vaikuttaa aktiivisesti. Vaikuttaminen on yksi tärkeä tapa toteuttaa järjestön visiota ”Hyvä elämä ilman syöpää ja syövästä huolimatta”. Vaikuttamistyötä tehdään niin poliittisten päättäjien ja virkakunnan suuntaan kuin terveydenhoitojärjestelmän sisällä ja erilaisissa yhteistyöverkostoissa.


Yhdenvertaista hoitoa ja vaikuttavaa tutkimusta

Syöpäjärjestöt haluaa varmistaa huippulaatuisen syövänhoidon ja syöpään sairastuneiden tuen yhdenvertaisesti koko Suomessa. Järjestö pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnallisiin rakenteisiin, jotta mahdollisimman monta syöpää voitaisiin ehkäistä ja ihmisten olisi helppo tehdä oman terveytensä kannalta järkeviä päätöksiä. Yhteiskunnallista vaikuttamista tehdään myös syöpätutkimuksen vahvistamiseksi ja päätöksenteon tietopohjaisuuden lisäämiseksi. Suomen Syöpärekisterin asiantuntemuksen pohjalta vaikutetaan päättäjiin suomalaisten seulontaohjelmien kehittämiseksi.

Syöpäjärjestöt on julkaissut yhteiskunnallisen linjapaperin, jossa kerrotaan, millaista yhteiskuntaa Syöpäjärjestöt tavoittelee ja miten siihen voisi päästä.

Syöpäjärjestöt esittää päätöksentekoon ja terveydenhuollon toimijoille parannusehdotuksia koko potilaan polun ajalle: syövän ehkäisyyn, diagnostiikkaan, hoitoon, potilaiden ja läheisten tukemiseen, kuntoutumisen tukeen, seurantaan, palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon.


Vaikuttamisen kärjet

Syöpäjärjestöt on parhaillaan keskeisesti mukana laatimassa kansallista syöpästrategiaa. Muita ajankohtaisia vaikuttamisen aiheita ovat tällä hetkellä ovat mm. alkoholin ja tupakkatuotteiden säätely, järjestörahoituksen turvaaminen, sekä palliatiivisen hoidon lainsäädännön sekä saattohoitovapaan edistäminen

Kansainvälinen vaikuttamistyö

Syöpäjärjestöt tekee laajaa kansainvälistä yhteistyötä eri organisaatioiden ja verkostojen kanssa, keskittyen syöpätutkimuksen tukemiseen, ehkäisevien toimenpiteiden kehittämiseen ja hoidon laadun parantamiseen. Järjestö osallistuu aktiivisesti moniin EU-hankkeisiin ja kansainvälisiin ryhmiin, kuten Nordic Cancer Union, UICC ja ECL, edistäen syövän ehkäisyä ja potilaiden tukemista globaalisti. Järjestö tekee kansainvälistä ja EU-tason vaikuttamistyötä. 

Potilaan polku

Terveydenhoitojärjestelmän sisällä Kansallinen syöpäkeskus FICAN on Syöpäjärjestöille tärkeä yhteistyökumppani ja vaikuttamisen kohde. Syöpäjärjestöt on muun muassa mukana FICANin koordinoiman Kansallisen Syöpästrategian valmistelussa. Terveydenhuollon ammattilaisille ja päättäjille kohdennettuja kehittämisehdotuksia ja suosituksia on koottu Potilaan polku -kokonaisuuteen.

Kannanottoja