Terveyden edistäminen

Terveyden edistäminen ja syövän ehkäisy ovat Syöpäjärjestöjen päätavoitteita. Järjestö pyrkii työllään vähentämään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja.

mies tarjoilee ruokaa.

Edistämme myös syöpään sairastuneiden terveellisiä elintapoja, jotka tukevat terveyttä, toimintakykyä ja yleistä hyvinvointia. 

Syöpäjärjestöt tekee terveyden edistämistyötä monella kentällä. Se pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntapolitiikkaan, yleisiin asenteisiin, sosiaali- ja terveydenhuollon käytäntöihin sekä yksilöiden valintoihin. 

Syöpäjärjestöt tuottaa asiantuntevaa tietoa syövän ehkäisystä ja terveyden edistämisestä. 

Yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteistamme on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisy ja lopettamisen tukeminen. Erityisesti kohderyhmänä tässä työssä ovat nuoret ja nuorten kanssa toimivat aikuiset. 

Tuomme vahvasti esille myös ravinnon, liikkumisen ja painonhallinnan merkitystä syövän ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. Lisäksi järjestö pyrkii vähentämään ihosyövän ja kohdunkaulan syövän määrää terveyden edistämistyöllään. Tavoittelemme myös sitä, että kansalaiset tuntevat alkoholin syöpää aiheuttavat tekijät entistä paremmin. 

Syöpäjärjestöt tekee yhteistyötä terveyden edistämisessä muiden järjestöjen ja viranomaisten kanssa sekä kansainvälisesti.

Lasten ylipainoa ja lihavuutta ehkäisevä CAPOC-hanke

Terveyden edistämisen kampanjoita suunnataan useille eri kohderyhmille.
CAPOC-hanke ehkäisee lasten lihavuutta ja ylipainoa Pohjoismaissa

Nuorten terveyden edistäminen

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen yksi pääkohderyhmistä on nuoret. Elintavoilla on merkittävä vaikutus syöpäriskiin. Nuoruudessa omaksutuilla ja läpi elämän ylläpidetyillä elintavoilla on suuri merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille.

Nuorten terveyden edistämistä toteutetaan laajasti erilaisin keinoin eri kohderyhmille:

  • Fressis-palvelu antaa nuorille monipuolista ja luotettavaa tietoa sekä kannustaa nikotiinittomaan elämään ja terveellisiin elintapoihin. Fressis kattaa kaikki terveyden edistämisen ja syövän ehkäisyn kannalta keskeiset teemat: tupakka- ja nikotiinituotteet, ravitsemus, alkoholi, seksuaaliterveys, auringolta suojautuminen, liikkuminen, arkirytmi sekä mielen hyvinvointi. Fressis sisältää verkkosivuston Fressis.fi sekä sosiaalisen median kanavat (Tiktok, Instagram, Youtube). 

    Nuorten tietoja, taitoja ja motivaatiota toteuttaa terveellisiä elintapoja vahvistetaan Fressiksen verkkosivu- ja somesisältöjen sekä kampanjoiden avulla. Lisäksi nuoret saavat henkilökohtaista ohjausta terveyteen liittyvissä kysymyksissä Kysy asiantuntijalta -palvelussa.  

    Erovirasto on maksuton mobiilisovellus, joka auttaa tupakoivaa tai nuuskaa käyttävää nuorta käytön lopettamisessa. Sovelluksen avulla nuori voi tehdä 30 päivän lopettamiskokeilun ja saada lopettamiseen neuvoja ja tukea. 

    Röökikroppa-sivusto kertoo tupakan ja nuuskan haitoista elimistössä sekä siitä, mitä hyötyä on siitä, kun ei käytä näitä tuotteita tai lopettaa niiden käytön. Röökikoppa on hyödynnettävissä kahdeksalla eri kielellä verkossa ja mobiilissa. 

  • FressisEdu-sivusto tarjoaa monipuolisia materiaaleja ja työkaluja nuorten nikotiinittomuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Sivuston sisällöt tukevat terveystiedon opetusta ja laajemmin koko oppilaitosympäristön kehittämistä, nuorisotyötä sekä urheiluseuratoimintaa.

  • Kouluilla ja siellä toimivilla ammattilaisilla on merkittävä rooli lasten ja nuorten terveyskäyttäytymiseen vaikuttamisessa. FressisEdu-sivustotarjoaa monipuolista sisältöä ja työkaluja nuorten nikotiinittomuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Sivuston materiaali tukee koko oppilaitosympäristön nikotiinittomuuden kehittämistä. Sisältöä on tarjolla eri ammattiryhmille. Uutiskirjeen tilaamalla saa tietoa nuorten terveyden edistämisen ajankohtaisista asioista sekä materiaalivinkkejä. 

    Nikotiiniton amis -toimintamallin avulla ammatilliset oppilaitokset voivat kehittää nikotiinittomuutta edistävää toimintakulttuuriaan ja oppilaitosympäristöään. Toimintamalli kehitettiin Nikotiiniton amis (Namis) -hankkeen pohjalta, joka toteutettiin Savon ammattiopistossa vuosina 2018–2020 yhteistyössä Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen ja Kuopion kaupungin ehkäisevän päihdetyön kanssa.  

  • Harrastusympäristöt ovat tärkeitä kasvuympäristöjä nuorille. Liikunnallisten elintapojen lisäksi harrastuksen tulisi tukea nuoria muihinkin terveyttä edistäviin valintoihin kuten päihteettömyyteen. Seuroilla, ja seuratoimijoilla on keskeinen rooli tällaisen terveyttä edistävän ympäristön luomisessa. Nikotiiniton urheilu -toimintamallin tavoitteena on lisätä urheiluseurojen ja lajitoimijoiden tietoisuutta nikotiinin haitoista ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Toimintamalli tarjoaa maksutonta tukea ja työkaluja seuratoimijoille ja valmentajille nikotiinittomuuden edistämiseen seuratoiminnassa. Syöpäjärjestöjen työntekijät levittävät toimintamallia alueidensa urheiluseuroihin. 

  • Hyvä Päivä on ryhmätoimintamalli, jolla vahvistetaan tukea tarvitsevien alle 29-vuotiaiden työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten sekä ammatillisessa tai tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (TUVA) opiskelevien tietoja, taitoja ja motivaatiota terveellisiin elintapoihin. Ryhmätoiminnassa käsitellään ravintoon, liikkumiseen, arkirytmiin ja mielen hyvinvointiin liittyviä teemoja, valmistetaan yhdessä terveellistä ruokaa sekä käydään liikkumassa. Tapaamisten välillä nuoret tekevät terveyttä edistäviä hyvinvointikokeiluja omassa arjessaan. 

    Hyvä Päivä -hankkeessa vahvistetaan myös nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten osaamista terveyden edistämisestä ja elintapamuutoksen tukemisesta sekä tarjotaan ryhmätoimintamalli materiaaleineen heidän käyttöönsä. Ammattilaisille järjestetään maksuttomia Hyvä Päivä -ohjaajakoulutuksia, jonka käytyään he voivat aloittaa ryhmätoiminnan ohjaamisen.  

    Ryhmätoimintamalli ja toiminnassa käytettävät materiaalit on koottu Hyvä Päivä -ohjaajasivustolle. Terveellisiin elintapoihin liittyvää tietoa jaetaan myös sosiaalisessa mediassa Instagram, Hyvä Päivä -uutiskirjeessä sekä asiantuntijawebinaareissa. 

    Toimintamalli on kehitetty vuonna 2016 yhteistyössä Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen asiantuntijoiden sekä Kajaanin kaupungin nuorisotyöntekijöiden ja nuorten kanssa.  

    HYVÄ PÄIVÄ -OHJAAJASIVUSTO(AVAUTUU UUDESSA IKKUNASSA)

  • Kesäkumi-kampanja on jo vuodesta 1995 edistänyt suomalaisten nuorten ja nuorten aikuisten seksuaaliterveyttä jakamalla kondomeja ja tietoa seksuaaliterveydestä kesän tapahtumissa. Toiminnalla pyritään lisäämään myönteistä asennetta kondomin ja suuseksisuojan käyttämistä sekä seksitautitesteihin hakeutumista kohtaan. Samalla lisätään ja vahvistetaan tietoja ja taitoja turvallisesta seksistä.  

    Tunnetuin osa kampanjaa on vuosittain julkaistava kesäkumibiisi. Kesäkumi-kampanja on tuttu näky festareilla ja tapahtumissa, joissa jaetaan joka kesä kymmeniä tuhansia kesäkumeja eli kondomeja. Kesäkumi-kiskalla vierailemalla voi myös suorittaa Naimamaisteri-testin ja Kondomiajokortin! Tapahtumien lisäksi Kesäkumi näkyy sosiaalisessa mediassa. Kesäkumin sometileillä on tietoa seksuaaliterveydestä, vastauksia seuraajien kysymyksiin, asiantuntijavierailuja ja artistisisältöjä. 

    Kampanjan toteuttavat yhteistyössä YleX, Syöpäjärjestöt, Suomen Punainen Risti ja Sotilaskotiliitto. 

    Sosiaalisessa mediassa viestimme Facebookissa ja Instagramissa @Syöpäjärjestöt – nuorten terveyden edistäminen ja X:ssä @SJnuorenterveys 

    Materiaalimme, kuten esitteet, julisteet ja julkaisut, ovat maksutta tilattavissa sivuiltamme. 

     

Tutustu nuorille suunnattuun Fressis-palveluun

Fressis tarjoaa nuorille tietoa, tarinoita ja vinkkejä terveelliseen ja hyvinvoivaan arkeen – luotettavasti ja asiantuntevasti. Palvelu antaa nuorille monipuolista tietoa sekä kannustaa nikotiinittomaan elämään ja terveellisiin elintapoihin

  • Epämääräinen terveystieto netissä hämmentää nuoria

    ”Aiheuttavatko porkkana ja greippi syöpää?” ”Olenko vaarassa saada rintasyövän, jos olen käyttänyt rintaliivejä 12 vuotta?” ”Onko totta, että telkkarin katselu aiheuttaa syöpää?” […]

    Lue lisää
  • Lausunto terveydenhuollon toimivuudesta

    Lausunto tarkastusvaliokunnalle Asia: O 41/2023 vp Terveydenhuollon toimivuus   Syöpäjärjestöt kiittää hallintovaliokuntaa, että se on ottanut käsittelyynsä niin olennaisen tärkeän asian kuin […]

    Lue lisää
  • Ennaltaehkäisy on otettava osaksi hyvinvointialueiden toimintaa

    Tarttumattomien sairauksien eduskuntaverkoston kannanotto, 24.11.2021 Hyvinvointialueiden on ymmärrettävä ennaltaehkäisyn merkitys terveyden edistämisessä ja hyödynnettävä elintapaohjausta. Mahdollisimman […]

    Lue lisää
  • Lausunto virvoitusjuomaverosta verojaostolle

    Lausunto valtiovarainvaliokunnan verojaostolle   Syöpäjärjestöt kiittää mahdollisuudesta kertoa verojaostolle näkemyksiään virvoitusjuomaveroa koskevasta hallituksen esityksestä. Valmisteverot, […]

    Lue lisää
  • Terveydestä, työ- ja toimintakyvystä ei pidä säästää

    Järjestöjen yhteinen kannanotto hallitusneuvottelijoille   Työ- ja toimintakykyiset, hyvinvoivat ihmiset ovat kestävän talouden perusta. Edes tiukassa taloustilanteessa terveydestä tinkiminen […]

    Lue lisää