Verkostot ja kansainvälinen yhteistyö

Syöpäjärjestöt tekee yhteistyötä erityisesti muiden kansalaisjärjestöjen kanssa yhteisten tavoitteiden edistämiseksi.

Syöpäjärjestöt on mukana muun muassa seuraavissa yhteistyöverkostoissa:

Tarttumattomien sairauksien verkosto

Verkoston tavoitteena on ehkäistä kansansairauksia ja vähentää niistä johtuvia haittoja. Verkosto muodostuu seitsemästä kansanterveysjärjestöstä ja Lääkäriseura Duodecimista. Verkosto on osa kansainvälistä NCD Alliance -verkostoa (NCD = non-communicable diseases).

Ehkäisevän päihdetyön verkosto

Ehkäisevän päihdetyön verkosto on noin 50 järjestön yhteistyöelin, joka pyrkii edistämään kansanterveyttä vähentämällä ja ehkäisemällä päihde- ja pelihaittoja.

Savuton Suomi -verkosto

Verkoston tavoitteena on muun muassa vähentää tupakkatuotteiden käyttöä ja varmistaa tupakkavieroituksen saatavuuden osana terveydenhuollon palveluja. Verkostossa on mukana noin 25 järjestöä ja terveydenhuollon toimijaa.

Syöpäjärjestöt edistää kansanterveyttä, syövän ehkäisyä ja hoitoa yhteistyössä muiden järjestöjen, tutkimusorganisaatioiden ja viranomaisten kanssa.
  • Syöpäjärjestöt tekee laajaa kansainvälistä yhteistyötä eri järjestöjen, tutkimusorganisaatioiden ja viranomaisten kanssa.

    Nordic Cancer Union

    Syöpäjärjestöt on jäsenenä pohjoismaisten syöpäjärjestöjen yhteistyöelimessä, Pohjoismaisessa syöpäunionissa (Nordic Cancer Union), joka tukee yhteispohjoismaista syöpätutkimusta ja toteuttaa yhteisiä syövän ehkäisyn hankkeita.

    Nordic Tobacco Control Group

    Syöpäjärjestöt tekee yhteystyötä Pohjoismaisten Syöpäyhdistysten ja muiden järjestöjen kanssa tupakka- ja nikotiinituotteiden ehkäisyn ja lopettamisen tuen edistämiseksi. Ryhmässä tehdään kansainvälistä vaikuttamista ja tutkimusta.

    Association of European Cancer Leagues

    Syöpäjärjestöt on Euroopan kansallisia syöpäjärjestöjä edustavan ECL:n (Association of European Cancer Leagues) jäsen. ECL edistää syövän ehkäisyä tekemällä tunnetuksi Euroopan syöpäohjeistoa (European Code Against Cancer) sekä jakamalla parhaita käytäntöjä potilaiden neuvonnassa, tuessa ja kuntoutuksessa. Syöpäjärjestöt on mukana ECL:n työryhmissä vaikuttamassa syövän ennaltaehkäisyyn ja seulontaan, tupakkapolitiikkaan, lääkepolitiikkaan ja potilaiden tukemiseen.

    Union for International Cancer Control

    Syöpäjärjestöt on jäsenenä Kansainvälisessä syöpäunionissa UICC:ssä (Union for International Cancer Control) ja tukee erityisesti sen työtä kehittyvien maiden syövän ehkäisyn vahvistamiseksi.

    EU-hankkeet

    • DigiCanTrain-projektissa (2023-2026) suunnitellaan ja toteutetaan koulutus terveydenhuollon ammattilaisille, jotka työskentelevät syöpää sairastavan hoidon parissa Euroopassa. Koulutuksen avulla tuetaan tehokkaampien ja yksilökeskeisempien terveydenhuollon palvelujen toteutumista, digitaalisten syövän hoidon palvelujen ja nykyaikaisen terveysteknologian käyttöä.
    • BUMPER (Boosting the Usability of the EU Mobile app for Cancer Prevention) on kaksivuotinen EU-projekti (2022-2024), jossa rakennetaan EU-maiden kansalaisille syövän ehkäisyn mobiilisovellus. Syöpäjärjestöt osallistuu 14 muun organisaation kanssa sovelluksen kehittämiseen, testaamiseen ja käyttöönottoon.
    • ECHoS (Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies) –hanke toteutetaan 57 organisaation ja 28 Euroopan maan yhteishankkeena. ECHoS luo perustan kansallisten syöpäkeskusten (National Cancer Mission Hubs, NCMH) eurooppalaisen verkoston rakentamiselle.
    • JAPreventNCD (Joint Action on Cancer and other NCDs prevention) on kunnianhimoinen hanke, jossa on mukana yli 20 EU:n jäsenvaltiota yhdessä Islannin, Norjan ja Ukrainan kanssa. Hankkeen tavoitteena on vähentää syövän ja muiden ei-tarttuvien sairauksien taakkaa tukemalla poliittisstrategista päätöksentekoa.
    • EUCanScreen (Joint Action on the implementation of cancer screening programmes) pyrkii parantamaan EU:n suosittelemien ja jo käynnissä olevien syöpäseulontojen (kohtu, rinta, suolisto) toteutusta ja vaikuttavuutta. Samalla se tukee uusien seulontaohjelmien (eturauhanen, keuhko, maha) käynnistämistä. Mukana on lähes 30 EU:n jäsenvaltiota.
  • Suomen Syöpärekisterillä on edustus useissa kansainvälisissä tutkimustoiminnan yhteistyöorganisaatioissa. Syöpärekisteri tekee aktiivista tieteellistä ja syövänehkäisyyn liittyvää yhteistyötä WHO:n kansainvälinen syöväntutkimuskeskuksen IARC:n kanssa. Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtaja Sirpa Heinävaara on IARC:n tieteellisen neuvoston Suomen edustaja.

    Lisäksi Syöpärekisteri tekee tiivistä yhteistyötä pohjoismaisten syöpärekistereiden (ANCR, johtokunnassa Syöpärekisterin johtaja Janne Pitkäniemi ja seulontajohtaja Tytti Sarkeala ovat Suomen edustajia) ja Euroopan syöpärekisteriyhdistysten (ENCR) kanssa osallistumalla alan kokouksiin ja koulutustilaisuuksiin.

  • Syöpäjärjestöt on mukana muussakin kansainvälisessä yhteistyössä erilaisten järjestöjen ja verkostojen kautta. Yhdistys on jäsenenä muun muassa Framework Convention Alliance -järjestössä, joka tukee kansainvälistä tupakointia rajoittavaa sopimusta, sekä International Cancer Information Service Group (ICISG) -järjestössä, joka kehittää laadukasta syöpäneuvontapalvelua. Myös Suomen Syöpärekisteri tekee laajaa kansainvälistä yhteistyötä.

Lue lisää yhteistyöstä

  • EU käy vahvasti syövän vastaiseen työhön

    Euroopan unionin komissio on viimein päivittänyt tähän päivään syövän vastaisen ohjelmansa linjaukset ja keinot. Koko EU:n laajuinen Beating Cancer Plan julkaistiin Maailman syöpäpäivänä […]

    Lue lisää
  • Syöpäjärjestöt ja Palloliitto haluavat vähentää nuorten nikotiinituotteiden käyttöä

    Nikotiinituotteiden käyttö on merkittävä ongelma nuorten parissa. Ongelman ratkaisemiseksi Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö Syöpäjärjestöt ja Suomen suurin lajiliitto Palloliitto […]

    Lue lisää
  • Kansanterveysjärjestöt: Hyvinvointia, terveyttä ja liikuntaa edistävät ohjelmat ovat tärkeitä, mutta eivät kompensoi sote-säästöjä

    Tarttumattomien sairauksien järjestöverkosto näkee, että hallitusohjelman panostukset kansalaisten hyvinvointiin ja terveyteen ovat tärkeitä. Kansanterveysjärjestöt kantavat huolta sote-palvelujen […]

    Lue lisää
  • Sairauksien ehkäisyä yli hallintorajojen – kansallinen ohjelma sai laajan kannatuksen terveysjärjestöjen vaalipaneelissa

    Tarttumattomat sairaudet -järjestöverkoston vaalipaneeli verkossa kokosi kuuden puolueen eduskuntavaaliehdokkaat keskustelemaan terveydestä ja taloudesta tiistaina 21.3.2023. Kansakunnan pulssilla – […]

    Lue lisää
  • Urheiluseurojen on tuettava nuorten nikotiinitonta elämäntapaa – tähän on helppoja ratkaisuja

    Terveyskäyttäytyminen muotoutuu arjen ympäristöissä kuten urheiluseuroissa. Siksi seuroilla on merkittävä rooli nuorten nikotiinittomuuden edistämisessä. Vaikka seuroissa panostetaankin harrastajien […]

    Lue lisää